Team

Dineke de Ruiter Uitvaartleidster

Even voorstellen
Welke karaktereigenschappen bezit jij die jij inzet in jouw werk?
Mijn karakter omschrijft zich het beste als perfectionistisch en organisatorisch met een groot sociaal en empatisch vermogen. Ik ben een duizendpoot waaraan nabestaanden alles mogen en kunnen vragen en ik zal er altijd alles aan doen om een stap harder te lopen om te zorgen dat men de uitvaart krijgt die men wenst.

Geen wens is bij De Ruiter Uitvaartzorg te gek of vreemd, wij laten een ieder vrij in zijn of haar keuzes en dat maakt ons tot een flexibele en meedenkende uitvaartverzorger.

Wat is het mooie van het beroep uitvaartverzorger?
Ten eerste vind ik het geen beroep, maar een roeping, het zit in je of niet. Maar het mooie aan te mogen doen wat wij doen is dat je steeds weer die uitdaging aan gaat om de uitvaart zo vorm te geven en te begeleiden zoals de familie zich dit wenst. Je mag mee denken, suggesties aandragen. Als de familie hier keuzes in maakt die de juiste keuzes zijn dan kun je met een voldaan terugkijken op die uitvaart. We worden vaak geknuffeld door nabestaanden bij het afscheid na de uitvaart en dat zegt wel iets over hoe wij ons ‘werk’ doen.

Wat is de meest bijzondere uitvaartwens die je hebt verzorgd?
Een meest bijzondere uitvaart heb ik niet qua herinnering, dat zijn er meerdere. Ik heb hele grote uitvaarten begeleidt met meer dan 1000 belangstellenden en ook veel ‘eenzame’ uitvaarten met soms 2 of 3 personen. Daar ligt nog een grotere uitdaging om ook voor die nabestaanden een passende uitvaart te organiseren, vooral als er geen sprekers zijn.

Waar ben je in je werk trots op?
Ik ben er trots op dat De Ruiter Uitvaartzorg altijd een persoonlijk afscheid kan bieden dat passend is door ook 1 op 1 te blijven werken. Onze manier van opbaring in huiskamersfeer, in één van onze Uitvaarthuyzen in Ede en in Veenendaal past uitstekend bij onze visie op hoe afscheid nemen er uit kan zien. Op deze manier kunnen zij bij hun dierbare zijn net als thuis en dat is erg belangrijk voor het afscheidsproces.
Bij ons houdt het ‘werk’ niet op na de uitvaart, ook daarna blijven wij betrokken bij de familie als zij dat wensen. Wij bieden echt een stukje nazorg, ook erg belangrijk in mijn ogen.

Hoe zie je jouw eigen uitvaart voor je?
Mijn eigen uitvaart staat al heel lang op papier. Toen ik jong was heb ik dit al vorm gegeven en elk jaar pak ik het er even bij en verander ik hier en daar wat, zoals de muziekkeuze. In ieder geval wil ik de regie maar er is ook ruimte voor mijn nabestaanden. Ik pak lekker uit, want ik wil mijn leven goed besluiten en niet op een sobere manier, zo ben ik niet en dat past niet bij me.

Meerdere keren kwam ik er zelf al ivm risicovolle operaties bijna voor te staan, of liever gezegd mijn nabestaanden, en dan is het ineens heel dichtbij. Gelukkig kwam ik er goed doorheen maar het geeft mij en mijn dierbaren wel rust dat ik een en ander op papier heb staan, dat kan ik een ieder aanraden.

Dees Priem Uitvaartleidster

Even voorstellen.

Ik ben Dees Priem en werkzaam als uitvaartbegeleider in het gebied van Deventer tot Veenendaal.

Voor de regio Ede en Veenendaal ben ik waarnemend uitvaartbegeleider bij Dineke de Ruiter uitvaartzorg.

Enkele jaren geleden heb ook ik, een van mijn dierbaren verloren.
Dat gevoel van onmacht en ontreddering was groot.
En daar komt dan natuurlijk dat intens diepe verdriet bovenop, dat je overvalt en je je adem beneemt.
Het gevoel dat je krijgt dat je het liefste onder de dekens wilt kruipen en om daar nooit meer onder vandaan te komen.
Daar wilde ik mij toen het liefste aan overgeven.

Doordat er zoveel geregeld moest worden was daar geen tijd voor. Dat dacht ik althans.
Totdat de uitvaartbegeleider binnenkwam en zich voorstelde.

Die natuurlijke rust die hij uitstraalde. De tijd die hij ons heeft gegeven om het verdriet toe te laten zonder daarbij de belangrijke zaken uit het oog te verliezen. Dié start….die rust. Dát maakte dat ik en mijn gezin aan onze rouwarbeid konden beginnen.

En bewust zeg ik rouwarbeid en geen rouwverwerking. Rouw blijft namelijk altijd een onderdeel van je leven, het reist je hele leven met je mee. En het is hard werken om dat proces toe te laten in je leven, en je leven zo vorm en kleur te geven dat je ook door kunt met leven.
Want in mijn ogen verwerk je verlies namelijk nooit.

Het proces is uiteraard bij iedereen anders, maar ik ben ervan overtuigd dat door een goede start te maken in dat proces, je al de goede stappen kunt zetten in de juiste richting.

En voor mij was dat dié uitvaartbegeleider.
Doordat hij ons ons de ruimte gaf om zelf keuzes te maken die voor ons goed voelden.
Hij voelde feilloos aan wat wij nodig hadden en speelde daar op in.

Die ervaring in die eerste, belangrijke dagen, en die eerste stapjes na mijn eigen verlies, zijn de aanleiding geweest dat ik voor dit vak heb gekozen.
Dát is wat ik families ook graag wil meegeven.

Tijd, ruimte en vooral persoonlijke aandacht. Tijd om de keuzes te maken die goed voelen en voldoende ruimte bieden om verdriet toe te laten.

Ik breng altijd mezelf mee als mens, zodat er beslissingen genomen worden die bij je geliefde passen en waar iedereen zich gehoord voelt, zowel voor de volwassenen als de kinderen. En niets is daarbij te gek.

En als dat dan zou betekenen dat het leven gevierd moet worden met een mooi glas wijn in bijvoorbeeld de eigen tuin….. dan doen we dat.

Eric van Kruining Verzorger overledenen / gastheer


Even voorstellen
Waarom past dit werk bij je?
Als verzorger kun je de nabestaanden al bij het eerste contact geruststellen en troosten. Als dan de overledene met de juiste aandacht verzorgd is en de familie heeft het gevoel dat hun dierbare in goede handen is, is mijn taak volbracht en geeft dit mij de ultieme voldoening. Dan weet je dat dit werk bij je hoort!

Als gastheer verwelkom ik de nabestaanden bij de rouwbezoeken in onze Uitvaarthuyzen De Vallei en bij condoleances en uitvaarten. Men herkent mij dan al van de verzorging, waardoor de vertrouwdheid als een warm bad wordt ervaren. Het geeft nabestaanden net die extra ondersteuning die zij in hun verdriet goed kunnen gebruiken. En daar doe ik het voor!

Wat is het mooie van het beroep verzorger?
Iedere nabestaande wil graag afscheid nemen van hun dierbare zoals deze er nu uitziet. Dit is door omstandigheden, niet altijd mogelijk. Ook weet je niet van tevoren hoe een lichaam qua conditie reageert na overlijden. Maar als wij het mogelijk kunnen maken, dat de overledene er goed uitziet en zijn of haar waardigheid terug heeft, dan is mijn missie geslaagd.

Waar ben je in je werk trots op?”
Ik ben er trots op dat ik dit beroep mag uitoefenen, zeker als nabestaanden de tijd die je met ze door hebt gebracht, tussen de verzorging en na de crematie/begrafenis, ervaren als zeer wenselijk en ik als grote steun wordt bevonden.[

Hoe zie je jouw eigen uitvaart voor je?
Persoonlijk wil ik een simpele uitvaart met niet te veel tierelantijnen. Dit heb ik ook reeds op papier staan in ons “voorregelboekje”. Ik heb reeds een graf gekocht op natuurbegraafplaats “Heidepol” te Schaarsbergen. Daar lig je in de natuur en het mooie ervan is, dat dit graf een eeuwigdurend grafrecht heeft. Voor mij een fijn gevoel om samen met mijn geliefde daar eeuwig naast elkaar te liggen. Wie wil dat nou niet?

Sjors van Zwieten, Hoofd Zorgteam


Even voorstellen.
Ik heb ruim 18 jaar ervaring in het verzorgen, opbaren en/of overbrengen van overledenen.

Wat vind je het bijzondere aan je werk in de uitvaart?
Ik werk met veel passie en neem altijd de tijd voor de familie. Ik zoek met mijn team naar de beste oplossing voor een waardig afscheid en we zijn pas tevreden als de familie ook tevreden is.

De laatste verzorging van een overledene wordt in de volksmond ook wel ‘afleggen’ genoemd. Wij gebruiken de term ‘postmortale zorg’ of ‘zorg na overlijden’. Als wij bij een overlijden zijn geroepen gaan we eerst rustig met de nabestaanden zitten om te bespreken welke wensen en mogelijkheden er zijn. Zo kunnen we rustig een goed advies geven qua verzorging en bijvoorbeeld het advies te geven voor tijdelijke balseming (thanatopraxie). Samen komen we dan met de familie tot een goede keuze.

Aanwezigheid van nabestaanden
Nabestaanden mogen van ons altijd bij de de laatste verzorging aanwezig zijn. Door mijn ruime ervaring kan ik goed in schatten bij welke zorghandelingen de nabestaanden aanwezig kunnen zijn of actief kunnen helpen. Ik ben communicatief vaardig en leg altijd uitvoerig uit welke handelingen we gaan verrichten en ook waarom. Dit zodat nabestaanden zo goed mogelijk kunnen begeleiden in deze emotionele momenten.

Overbrenging en opbaring
Samen halen wij de overledene op bij het adres van overlijden en brengen de overledene naar het adres waar de opbaring is gewenst. Dit kan zijn naar 1 van onze Uitvaarthuyzen of een andere locatie maar ook een huisadres. Indien nodig helpen wij op het huisadres mee met het verplaatsen van spulletjes om de opbaring mogelijk te maken. Zo creëren we samen met de familie een fijne plek zodat zij in alle rust afscheid kunnen nemen.

Als we dan later via Dineke één van de andere uitvaartverzorgers te horen krijgen dat de familie heel tevreden is geweest en echt iets aan ons advies heeft gehad of de verzorging is prettig verlopen dan weten wij weer waarom we voor dit bijzondere vak hebben gekozen. Dat maakt alle nachtelijke uurtjes meer dan goed.

Laura van den Eijk, Personal Assistant

Even voorstellen.

Als Personal Assistant vind ik het heerlijk om te regelen, te ontzorgen en alles administratief goed vastgelegd te hebben. Bij Dineke de Ruiter Uitvaartzorg krijg ik de kans om dit niet alleen voor Dineke en de andere uitvaartleiders te doen, maar indirect ook voor de nabestaanden. Als ik Dineke en de andere uitvaartleiders ontzorg door hen werk uit handen te nemen,  dan hebben zij weer meer tijd om zich bezig te houden met de nabestaanden en hen te helpen met alle beslissingen, die in een korte periode genomen moeten worden.

Het werk is veel veelzijdiger en omvat veel meer dan ik ooit had gedacht, toen ik er nog van de buitenkant  tegen aan keek. Er moet zo vreselijk veel geregeld worden in een hele korte periode. En alles moet administratief goed vastgelegd worden, zodat alles perfect verloopt op de dag van de uitvaart en de dagen ervoor en erna.

Wij werken ook op deze zorgvuldige manier omdat Dineke de Ruiter Uitvaartzorg in het bezit is van het keurmerk Uitvaartzorg. Wat inhoudt dat je werkt volgens vastgestelde protocollen. Deze zorgen vooral voor transparantie mbt de financiële kant van de uitvaart. Geen verrassingen achteraf. U weet vooraf precies wat u van ons kunt verwachten. Alles wordt netjes en helder uitgewerkt. Dit keurmerk garandeert dat wij een deskundige, betrouwbare en transparante onderneming zijn. En ik vind dit een hele prettige manier van werken, omdat dit nauwkeurigheid en servicegerichtheid vereist en ik hier al mijn regel- en organisatietalent in kwijt kan.

Ondanks dat het altijd een verdrietige periode is in het leven van mensen, geeft het werk toch heel veel voldoening. Het is ontzettend fijn om in een team te werken waar persoonlijke inzet en betrokkenheid de boventoon voeren en waar men probeert het verschil te maken en probeert om de nabestaanden optimaal te ontzorgen tijdens die moeilijke en verdrietige periode rondom het overlijden van een dierbare.

Trea Lieftink, Telefoon en administratie


Even voorstellen.
Ik ben altijd goedgehumeurd, vriendelijk en behulpzaam en weet van aanpakken. Daarnaast ben ik alert, leergierig, overtuigend en realistisch, hetgeen terug te vinden is in mijn werkwijze.

Ik heb inmiddels enige jaren ervaring op administratief gebied.
Begin maart 2015 werd mij de kans geboden om als telefoniste/administratief medewerker bij De Ruiter Uitvaartzorg aan de slag te gaan. Deze “uitdaging” heb ik met beide handen aangegrepen.

Over het bedrijf
Een bedrijf waar de klant op nummer 1 staat, door de warmte en openheid, dat zie je niet alleen maar het is ook voelbaar.

 

 

“Afscheid nemen moet zich niet door tijd laten leiden”