Condoleance

Op het moment dat er iemand is overleden, kunt u de behoefte voelen om uw medeleven te tonen aan nabestaanden.
Gedeelde smart is immers halve smart. Verdriet delen is troostrijk.
Wij geven u hieronder een toelichting en tips om een condoleance te schrijven.

Condoleren is meeleven

Met een condoleance toont u uw medeleven aan de mensen die iemand hebben verloren. Voor de meeste mensen is condoleren niet eenvoudig. Omdat ze nog niet vaak met een overlijden te maken hebben gehad, of omdat ze dit nog niet in eigen kring hebben meegemaakt. Vindt u het misschien lastig om een condoleance te schrijven en de juiste woorden te vinden? Wilt u wel graag iets persoonlijks schrijven in uw condoleance? Misschien is dit lastig omdat:

  • U bang bent iets verkeerds te zeggen of te schrijven als condoleance
  • U misschien de overledene wel goed kent maar de nabestaanden niet of vice versa

Condoleances bieden troost

Mensen die iemand verloren hebben, voelen vaak behoefte aan steun. Ze waarderen het als anderen met hen meeleven en dit helpt in het omgaan met verlies. Ook bij minder hechte contacten is een condoleance als blijk van medeleven van grote waarde.

Wist u dat:

  • Mensen die iemand verloren hebben, voelen vaak behoefte aan steun. Ze waarderen het als anderen met hen meeleven en dit helpt in het omgaan met verlies. Ook bij minder hechte contacten is een condoleance als blijk van medeleven van grote waarde.

Manieren om te condoleren

U kunt uw condoleance op vele manieren betuigen. Bijvoorbeeld door persoonlijk langs te gaan bij de nabestaande, door te bellen of een brief, kaartje of bloemetje te sturen. Tegenwoordig wordt naast bovenstaande manieren een condoleance ook nog vaak online geplaatst en gedeeld:

  • Bijvoorbeeld via social media
  • Via een online condoleanceregister, misschien zelfs met een foto of een filmpje om een herinnering te delen

Condoleren na de uitvaart

Als u voor een uitvaart bent uitgenodigd dan wordt uw komst zeer gewaardeerd. Soms heeft u een condoleanceregister getekend en geldt dat als een condoleance. Vaak kunt u de nabestaanden na afloop van de uitvaartplechtigheid nog persoonlijk condoleren. Wat zegt u dan om de ander te steunen?.

  • Als u iets zegt dat recht uit uw hart komt, is dat altijd goed: een betere condoleance is er niet
  • Neem zelf een kaartje of een briefje mee en geef dat aan de nabestaanden als een persoonlijke condoleance. Vaak staat er een mandje of geeft u dit af aan de uitvaartbegeleider. Die zorgt dan dat het bij de nabestaanden terecht komt
  • Als u niet weet wat te zeggen als condoleance of er maar een kort moment is om te condoleren, dan kunt u volstaan met ‘Gecondoleerd met het verlies van …’ of alleen ‘Gecondoleerd’

Online gedenkplaats

Soms is er een online overlijdensbericht aangemaakt waarop u uw condoleance kunt plaatsen. Als u daarnaast ook de uitvaart bezoekt, is het heel normaal om uw condoleances nog een keer online over te brengen. Dit biedt extra mogelijkheden:

  • Het geeft u tijd om rustig na te denken over de woorden die u kiest om uw gevoel van medeleven te tonen in een persoonlijke condoleance
  • Na de uitvaart kunt u uitspreken hoe u het afscheid heeft ervaren en zo uw condoleance heel persoonlijk maken