Opbaren

Het opbaren van een overledene is een belangrijk onderdeel in het proces van het afscheid. Het is het laatste moment dat u bij de overledene kunt zijn, hem of haar nog aan kunt raken en voor het allerlaatst afscheid kunt nemen. Echter, wist u dat er diverse mogelijkheden zijn voor het opbaren? Denk bijvoorbeeld aan de manier van opbaren, maar ook aan de locatie waar de overledene wordt opgebaard. Wij vertellen u alles over het opbaren van een overledene.

Thuis ‘op bed’

De opbaring op bed is voor een thuissituatie een mooie verzorgingswijze, die uw dierbare bijvoorbeeld ook voor kinderen zeer benaderbaar maakt. Wij maken eerst het bed op met een onderlegger en een laken over het matras, waarna er een koelplaat op het bed wordt gelegd.

Nadat de overledene op bed is opgebaard, kunt u er voor kiezen om een laken, sprei of kleed ongeveer tot buikhoogte over de overledene te leggen, zodat het natuurlijke beeld ontstaat dat uw dierbare gewoon in bed ligt.

Thuis ‘in een kist of op de opbaarplank’

Bij een opbaring in een kist of op de opbaarplank wordt in overleg met de nabestaanden een geschikte plaats in huis gezocht waar de kist kan staan. De kist is vaak gewoon open. Is de wens dat de opbaring thuis plaatsvindt, dan wordt door ons zorgteam eerst bekeken of dat – met betrekking tot het in- en uitdragen van een kist – in het woonhuis praktisch gezien haalbaar is of hoe dat mogelijk gemaakt kan worden.

Elders opbaren

Indien een thuisopbaring niet de voorkeur heeft of praktisch gezien niet tot de mogelijkheden behoort, is één van onze Uitvaarthuyzen De Vallei in Ede of Bennekom een fijn en alternatief. Wij bieden u huiselijke opbaarkamers met evt. 24-uurs toegang.

Ook kan men bij ons terecht voor het geven van de laatste zorg aan uw dierbare. De verzorging kan met of zonder hulp van nabestaanden gedaan worden. Onze uitvaartleid(st)ers informeren u graag over de mogelijkheden.

Thanatopraxie: opbaren zonder koeling

Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier om het lichaam van een overledene tijdelijk te conserveren. De balseming legt natuurlijke ontbinding van het lichaam van binnenuit tijdelijk stil. Koelen is dan niet meer nodig.

Het balsemen hoeft niet meteen, maar kan ook nog na een dag thuis of in Uitvaarthuys De Vallei. Deze extra tijd is soms heel fijn om na een overlijden eerst te rusten om daarna weer verder te kunnen. De balseming heeft geen invloed op het lichaam of de natuur.

‘Garantie dat het goed gaat’

Wij zorgen voor de meest optimale situatie voor een opbaring thuis. Daarom komen wij regelmatig de thuiscontrole doen. Goede koeling, controles, en meting van de temperatuur van de omgeving en van de overledene vinden wij een must. In warme periodes kunnen wij nog een mobiele airco plaatsen.

Toch kunnen wij geen garantie geven dat de conditie van het lichaam van de overledene goed genoeg blijft om te bezien tot de dag van de uitvaart. Echter, onze ervaring maakt dat de opbaring in vrijwel alle gevallen goed mogelijk is. Vanzelfsprekend doen wij hierin alles wat in ons vermogen ligt, in overleg met u.