Begraven of cremeren

Traditie en religie geven houvast als het gaat om de keuze voor begraven of cremeren. Voor beide mogelijkheden – begraven en cremeren – zijn argumenten; de keuze is persoonlijk. Maar hoe maak u zo’n keuze nu? Wat moet u weten, waar moet u op letten, en welke voor- en nadelen zijn er bij beide opties? Of u nu uiteindelijk kiest voor natuurbegraven, regulier begraven of cremeren, het gaat erom waar u zich goed bij voelt. Er zijn geen foute keuzes. Wat voor de één prettig voelt, kan voor de ander niet zo voelen. Weet u het niet goed, en vindt u het fijn om uw gedachten en ideeën te delen? Bij ons adviseren we u graag en beantwoorden we alle vragen die u heeft over begraven of cremeren. Niets is vreemd en wij nemen met liefde de tijd voor u. Neem gerust eens contact met ons op.

Begraven

Een begrafenis is de traditionele vorm van afscheid nemen. Een graf op een begraafplaats vormt een gedenkplaats. Voor veel nabestaanden is het fijn om het graf van een dierbare te kunnen bezoeken of te verzorgen. In een familiegraf komen uiteindelijk alle familieleden weer bij elkaar. Vaak kunt u zelf een graf kiezen. Een nadeel is dat u altijd de rechten en het onderhoud moet blijven betalen. Een natuurbegrafenis combineert vaak de uitvaartwensen die mensen doen twijfelen tussen een crematie of reguliere begrafenis.

Lees meer over begraven

Cremeren

In Nederland werd het cremeren pas in 1968 wettelijk gelijkgesteld aan begraven. Vandaag de dag kiezen meer mensen voor cremeren dan voor begraven. Enkele voordelen van cremeren ten opzichte van begraven:

  • Een crematie kost gemiddeld minder geld dan een begrafenis.
  • U kunt een eenvoudige kist kiezen die bij een crematie past.
  • Een crematie is milieuvriendelijker dan een traditionele begrafenis.

Lees meer over cremeren

Resomeren

Resomeren – ook wel hydrolyse genoemd –  is een moderne manier, waarbij een lichaam in drie uur wordt ontbonden. Na resomatie blijft van het lichaam alleen een klein beetje poeder over, vergelijkbaar met de asresten na een crematie. Het proces start met het scheiden van het lichaam en de kist. Het lichaam moet wel voorzien zijn van kleding en een hoes die gemaakt zijn van eiwitten, zoals zijde of wol, omdat die makkelijk hydrolyseren. De kist kan ongeveer 50 keer hergebruikt worden in tegenstelling tot de situatie bij begraven of cremeren.

Milieuaspecten

Uit onderzoek van TNO wordt geconcludeerd dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk voordeliger is dan begraven of cremeren. Bij resomeren is de milieubelasting volgens het rapport zelfs nul. De kosten van de milieubelasting van het resomeren worden gecompenseerd door het recyclen van metalen. Er ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer, die op dit moment nog niet is aangenomen. Vandaar dat resomeren op dit moment nog niet mag worden toegepast.