Wanneer heeft een rouwstoet voorrang?

Een rouwstoet, ook wel bekend als uitvaartstoet, is een stoet van voertuigen die een overledene begeleiden naar de laatste rustplaats. Het is een respectvolle manier om afscheid te nemen en de overledene te eren. In Nederland hebben rouwstoeten onder bepaalde omstandigheden voorrang in het verkeer. Het is belangrijk dat u als weggebruiker op de hoogte bent van de regels, zodat u correct kunt handelen en de rouwstoet niet onnodig hindert.

Herkennen van een rouwstoet

Een rouwstoet is vaak gemakkelijk te herkennen aan de rouwvlaggen op de volgauto’s. Deze vlaggen zijn zwart met witte strepen en worden aan beide zijden van de auto bevestigd. Daarnaast rijden rouwstoeten vaak langzamer dan het overige verkeer en hebben de voertuigen een korte afstand tot elkaar.

Voorrangsregels

De voorrangsregels voor rouwstoeten zijn vastgelegd in de Wegenverkeerswet en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens. Over het algemeen geldt dat een rouwstoet voorrang heeft op gelijkwaardige kruisingen. Dit zijn kruisingen waar de voorrang niet is geregeld door verkeersborden of verkeerslichten. Dit geldt dus ook als de rouwstoet van links komt of afslaat.

Een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die een zebrapad wil oversteken, moet een naderende rouwstoet voor laten gaan. Ook de bestuurder van een bus die van een bushalte binnen of buiten de bebouwde kom wil wegrijden, moet een rouwstoet die van achteren nadert, voor laten gaan.

Uitzonderingen:

  • Voorrangsweg: op een voorrangsweg heeft de rouwstoet geen voorrang en moet deze het verkeer op de voorrangsweg voor laten gaan.
  • Verkeerslichten: een rouwstoet moet zich altijd aan de verkeerslichten houden. Ook als de stoet voorrang heeft, moet deze stoppen voor rood licht.
  • Rotondes: op rotondes heeft de rouwstoet geen voorrang en moet deze het verkeer op de rotonde voor laten gaan.

Gedrag in het verkeer

Als u een rouwstoet nadert, is het belangrijk om respectvol te zijn en de stoet niet te hinderen. Dit betekent dat u:

  • Afstand houdt: houd voldoende afstand tot de rouwstoet, zodat u niet onnodig op de stoet hoeft te remmen.
  • Niet inhaalt: probeer de rouwstoet niet in te halen, tenzij dit echt niet anders kan.
  • Geen onnodige handelingen verricht: vermijd onnodige handelingen, zoals claxonneren of groot licht gebruiken.

Respect tonen

Het is belangrijk om te onthouden dat een rouwstoet een emotionele gebeurtenis is voor de nabestaanden. Toon respect door rustig te rijden en de stoet de ruimte te geven.