Een intiem afscheid in het Ericakerkje

Sinds 1 juli 2019 is de Ericakerk officieel eigendom van Palko Benedek en zijn vrouw Jacqueline. ,,We hebben alles wat bij de kerk hoort overgenomen. Van liturgiebord tot collectezakken en van de stoelen tot het doopvont. De geschiedenis van het gebouw moet zichtbaar blijven, ondanks de nieuwe functie.”

Het Ericakerkje is een rijksmonument en werd in 1913 gebouwd. Onder deze fantastische historische kap kunnen wij alle ruimte bieden om een uitvaartplechtigheid te houden of om de condoleance te houden. Het is een prachtige sfeervolle plek om mensen te ontvangen en om sfeervol afscheid te nemen.

Via een makelaar nam Palko Benedek de kerk over van de vrijzinnigen. Als geboren Edenaar kende hij het kerkje al van jongs af aan en woont er nog geen veertig meter vandaan. ,,Het is een mooi gebouw en het zou zonde zijn als het verpaupert”, legt Benedek uit. Twee jaar geleden hoorde hij geruchten over de mogelijke verkoop. ,,Ik dacht gelijk: ‘Die is van mij’.”

Maar die verhalen bleken toch niet te kloppen. Een jaar later klonken opnieuw geluiden over de opheffing van de gemeente. Ditmaal blijken ze waar. Benedek en zijn vrouw Jacqueline nemen contact op met de makelaar die het kerkgebouw in de verkoop heeft. Diezelfde middag zitten ze nog met elkaar rond de tafel. ,,We hakten direct de knoop door en kochten het gebouw.”

Respect

Toen de verkoop van de Ericakerk eenmaal rond was, wilden de gemeenteleden graag weten wat Benedeks plannen waren met de kerk. Daarom nodigden ze hem uit voor een presentatie. Naast een kantoor verhuurt hij het gebouw voor sociaal-culturele doeleinden, zoals theatervoorstellingen, workshops, lezingen, uitvaarten en trouwerijen. Ook zou hij graag zien dat er op zondag nog af en toe een religieuze of spirituele dienst plaats vindt. ,,Zo kan de functie van de kerk deels in stand blijven. Om die reden wil ik er geen dansschool in hebben of er een feestzaal van maken. Uit respect voor de religieuze functie.”

Intieme uitvaartplechtigheid

Voor uitvaarten zijn wij een unieke samenwerking aangegaan met Dineke de Ruiter Uitvaartzorg in Ede. Via Dineke kunnen families in het kerkje een uitvaartdienst of een condoleance verzorgen.  Want dit is dé plaats om op een persoonlijke manier en in alle rust afscheid te nemen. Uw dierbare bij ons te gast, op bezoek met familie, even alleen afscheid nemen, zonder de tijdsdruk die vaak bij een uitvaart aan de orde is. In het kerkje is heel veel mogelijk. Er is een goede geluidsinstallatie en een beamer aanwezig om een fotopresentatie te verzorgen. Er is een mogelijkheid om een opname van de plechtigheid mee te laten lopen in beeld en geluid.

We ontvangen uw familie, uw vrienden en andere gasten zoals u dat graag heeft. Formeel of informeel zoals u dit voor ogen heeft. Met koffie met een zoetigheidje of een borrel met bittergarnituur. Voor ongeveer 125 gasten kunnen wij een afscheidsdienst organiseren. De invulling van de dienst geeft u zelf vorm.

Natuurlijk zal Dineke de Ruiter u daarbij zo goed mogelijk ondersteunen. De gekozen muziek, de foto’s, woorden, de sfeer en de persoonlijke aankleding maken deze bijeenkomsten uniek.

Bekijk hoe een uitvaart in de Ericakerk eruit kan zien:

 

Voor meer informatie:

Ericakerk
Ericalaan 1
6711 MZ Ede

Tel: 06-10710789
Email: info@ericakerk.nl of dineke@deruiteruitvaartzorg.nl