Thuis opbaren

Thuis ‘op bed’

De opbaring op bed is voor een thuissituatie een mooie verzorgingswijze, die de overledene bijvoorbeeld ook voor kinderen een zeer benaderbaar maakt.

Bij het opbaren in een woonhuis wordt gebruik gemaakt van een koeling op bed, of wordt een kist met een koeling eronder in één van de kamers van het huis geplaatst.

Bij een opbaring op bed wordt het bed eerst opgemaakt met een zeil en een laken over het matras, waarna daarop een bedkoeling wordt gelegd. Nadat de overledene op de koeling is gelegd, kunt u er voor kiezen om een laken, sprei of kleed ongeveer tot buikhoogte over de overledene te leggen, zodat het natuurlijke beeld ontstaat dat uw dierbare gewoon in bed ligt.

Heeft de overledene de laatste tijd op een anti-doorlig-matras (AD-matras) gelegen, dan zal dit eerst met een gewoon matras verwisseld moeten worden. Er kan geen bedkoeling op een anti-doorligmatras gelegd worden. Wij nemen dan onze brancard mee om de overledene even over te kunnen tillen en het matras te kunnen wisselen.

Thuis ‘in een kist’

Bij een opbaring in een kist wordt in overleg met de nabestaanden een geschikte plaats in huis gezocht waar de kist kan staan. Vroeger legde men een klapruit over de kist als deksel. Dit wordt nauwelijks meer gedaan. De kist is dus gewoon open.

Is de wens dat de opbaring thuis in een kist plaatsvindt, dan wordt door onze specialisten eerst bekeken of dat – met betrekking tot het in- en uitdragen van een kist in het woonhuis praktisch gezien haalbaar is, of hoe dat mogelijk gemaakt kan worden.

‘Garantie, dat het goed gaat’

Wij zorgen voor de meest optimale situatie voor een opbaring thuis. Daarom komen wij elke dag de thuiscontrole doen. Goede koeling, dagelijkse controle en meting van de temperatuur van de omgeving en van de overledene vinden wij een must. In warme periodes kunnen wij nog een mobiele airco plaatsen.

Toch kunnen wij geen garantie geven dat de conditie van het lichaam van de overledene goed genoeg blijft om te bezien, tot de dag van de uitvaart. Onze ervaring maakt echter dat de opbaring in vrijwel alle gevallen goed mogelijk is. Vanzelfsprekend zullen wij hierin alles doen wat in ons vermogen ligt, in overleg met u.

Thanatopraxie

In bijzondere gevallen kan gekozen worden voor thanatopraxie, een soort balseming die geschiedt in een ziekenhuis of uitvaartcentrum, waarna een overledene zonder koeling een aantal dagen in goede conditie zichtbaar blijft. Onze medewerkers kunnen u over deze bijzondere behandeling informeren.