Thuisopbaring

Het opbaren van een overledene is een belangrijk onderdeel in het proces van het afscheid. Het is het laatste moment dat u bij de overledene kunt zijn, hem of haar nog aan kunt raken en voor het allerlaatst afscheid kunt nemen. Echter, wist u dat er diverse mogelijkheden zijn voor het opbaren? Denk bijvoorbeeld aan de manier van opbaren, maar ook aan de locatie waar de overledene wordt opgebaard. Wij vertellen u alles over het opbaren van een overledene.

Thuis ‘op bed’

De opbaring op bed is voor een thuissituatie een mooie verzorgingswijze, die uw dierbare bijvoorbeeld ook voor kinderen zeer benaderbaar maakt. Wij maken eerst het bed op met een onderlegger en een laken over het matras, waarna er een koelplaat op het bed wordt gelegd.

Nadat de overledene op bed is opgebaard, kunt u er voor kiezen om een laken, sprei of kleed ongeveer tot buikhoogte over de overledene te leggen, zodat het natuurlijke beeld ontstaat dat uw dierbare gewoon in bed ligt.

Thuis ‘in een kist of op de opbaarplank’

Bij een opbaring in een kist of op de opbaarplank wordt in overleg met de nabestaanden een geschikte plaats in huis gezocht waar de kist kan staan. De kist is vaak gewoon open. Is de wens dat de opbaring thuis plaatsvindt, dan wordt door ons zorgteam eerst bekeken of dat – met betrekking tot het in- en uitdragen van een kist – in het woonhuis praktisch gezien haalbaar is of hoe dat mogelijk gemaakt kan worden.

Uitvaart- en wensenboekje

Spreken over uw eigen uitvaart of die van een dierbare doet u niet dagelijks. Toch kan het u en vooral uw nabestaanden rust geven om bespreekbaar te maken wat u belangrijk vindt. Met het wensenboekje helpen wij u graag op weg om hier eens bij stil te staan.

Vraag boekje aan Vul online in