Begraven

Begraven worden kan op verschillende manieren: in een uitvaartkist, een draagbaar met of zonder lijkwade, of een mand. U kunt ook een urnengraf kiezen. Het kan zijn dat dit vastgelegd is in de uitvaartwensen bij de uitvaartondernemer of in een testament. Weet u niet wat de wens van de overledene was, dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.  Er zijn verschillende soorten graven, zoals een familiegraf en een algemeen graf. Natuurbegraven kan een keuze zijn als iemand de voorkeur heeft voor begraven, maar nabestaanden niet wil opzadelen met grafkosten en onderhoud.

 

Algemeen graf

Bij een algemeen graf gelden diverse beperkingen. Zo worden in één graf meer (meestal 3) overledenen begraven en is de looptijd 10 jaar, zonder mogelijkheid tot verlengen. Hierna mag de eigenaar van de begraafplaats het graf ruimen. De graflegging vindt plaats op chronologische volgorde van overlijden. Er kan een kleine gedenksteen op het graf. Kortom, bij een algemeen graf zijn de keuzemogelijkheden beperkt, maar zijn de kosten aanzienlijk lager dan bij een ‘eigen’ graf.

Particulier graf

Bij een particulier graf is de looptijd meestal 20 of 30 jaar. De eigenaar (rechthebbende) van het graf bepaalt wie in het graf begraven mogen worden. Daarna kan er weer 5 of 10 jaar verlengd worden. Er wordt niet zonder toestemming geruimd. Op een aantal begraafplaatsen is het zelfs mogelijk een precieze locatie uit te zoeken. Er zijn ook kosten van het plaatsingsrecht van een gedenkteken en een jaarlijks bedrag voor onderhoud van de begraafplaats.

Natuurgraf

Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een cirkel van leven en dood, waarin de mens en de natuur altijd verbonden zijn. Een natuurgraf koopt u met eeuwigdurende grafrust. En zijn 1 of 2 persoonsgraven. Ook kan men een urnengraf kiezen. Zowel Heidepol als Koningsakker in Arnhem of Natuurbegraafplaats Assel in Hoog-Soeren bieden u een bijzondere plaats in een prachtig natuurgebied.