Asbestemming

Bij cremeren wordt de as in ieder geval gedurende een maand bewaard in de algemene nis van het crematorium.
Dit is conform de Wet op de Lijkbezorging.
Na afloop van deze periode zijn er diverse mogelijkheden van asbestemming:

Asbestemming en nagedachtenis

Beslissen over de asbestemming is vaak niet eenvoudig. Eén maand na de crematie kunnen familie of
naasten beschikken over de asurn. Dan kan er een asbestemming gekozen worden.
Wat wilt u dat er met de as gebeurd? Een belangrijke vraag. Want ook een asbestemming is heel persoonlijk. De wensen van de overledenen zijn belangrijk, maar die van de nabestaanden ook. U kunt de urn bijzetten in een urnenmuur. De as kan natuurlijk ook in het particulier graf bijgezet worden of thuis worden bewaard.

Wij bieden u een ruime keuze in urnen, van eenvoudig tot allerlei vormen gemaakt van diverse materialen. Tijdens het nazorggesprek kunnen wij u hierin adviseren en u kunt verschillende urnen bekijken bij onze leverancier Van de Lustgraaf & Jansen in Veenendaal.

Verschillende mogelijkheden voor asbestemming

Er zijn verschillende locaties met mooie velden en parken om de as uit te strooien.

  • de as (laten) verstrooien op het verstrooiingsterrein van het crematorium (momenteel in Ede niet mogelijk)
  • de as (laten) verstrooien op zee per schip
  • de as (laten) verstrooien op zee per vliegtuig
  • de as (laten) verstrooien Nationaal terrein Delhuijzen
  • de as bijzetten in een columbarium bij het crematorium of op een begraafplaats
  • de as bijzetten in een urnengraf bij het crematorium of op een (natuur)begraafplaats in een Eco-urn
  • de asurn mee naar huis nemen
  • de as verstrooien op een zogenaamd ‘dierbaar plekje’
  • ballonverstrooiing per grote ballon
  • Remember in green (zie Herinneringsboom met as)

Nationaal terrein Delhuijzen

Een bijzonder natuurgebied aan de zuidelijke rand van de Veluwe: 80 hectare glooiende heidevelden, dennenbossen en eiken, berken en beuken.

De as mag verstrooid worden in de bossen of op de heide en nabestaanden kunnen bij de verstrooiing aanwezig zijn. Hier vindt u ook het Internationaal Monument voor het Onbekende Kind van de Stichting Roos. Het terrein is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Kom gerust eens rondkijken en overleg met onze uitvaartverzorgsters. As mag op meerdere plekken verstrooid worden; bij u in de tuin, over zee, of op een favoriet plekje in het buitenland. Zij kunnen u precies vertellen wat wettelijk wel en wat niet toegestaan is.

Andere mogelijkheden

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden, zoals het verstrooien van de as vanuit een luchtballon, vanaf een schip op de Waddenzee of op een van de Nederlandse binnenwateren. Het is ook mogelijk (via het Amerikaanse bedrijf Celestis) een capsule met deel van de as met een raket naar het heelal te laten schieten.

Gedenken

Als de as elders verstrooid is, wilt u toch misschien een plek om te gedenken. Daarvoor bieden we u de mogelijkheid als herinnering een gedenksteen of gedenkplaatje te plaatsen in een van onze parken. Zo’n plaatje bevestigen we bijvoorbeeld op een zwerfkei of op een wand op het terrein.

Nog even bedenktijd

Na de crematie blijft de as nog minimaal een maand in het crematorium. Dat is wettelijk verplicht. Als de nabestaanden daarna geen bestemming voor de as hebben, kan de as nog vijf maanden kosteloos bij ons blijven staan. Daarna kan deze termijn steeds worden verlengd met minimaal 1 jaar. Mensen die samen met hun partner willen worden verstrooid kiezen vaak voor deze optie.

Opbrengst metalen

De opbrengst van de metalen die na een crematie overblijven, komt geheel ten goede aan het Dr. C.J. Vaillant Fonds. Denk daarbij aan restjes edelmetaal zoals gebitsprothesen, of chirurgisch metaal, zoals een kunstheup. Het fonds steunt goede doelen.
Onder andere het Koningin Wilhelmina Fonds, de Ronald McDonald huizen en het AIDSfonds. De chirurgische metalen worden overigens nooit medisch hergebruikt. Hier leest u meer over het Dr. C.J. Vaillant Fonds.